torstai 23. heinäkuuta 2020

Leikkauksen jälkeen kohti juoksukuntoa

Hiljaista on ollut.

1.12.2019 juoksin Valencian maratonin, ja sen jälkeen lähes koko vuoden jatkuneet jalkavaivat vasemman nilkan alueella ottivat uutta tulta alleen. Koko talvi meni heikosti lähinnä korvaavien harjoitusten parissa, ja ainoa ehjä juoksupätkä oli tammikuun kolmen viikon setti. Lopulta nilkka leikattiin Tero Yli-Kyynyn toimesta Kuopion Mehiläisessä 2.4.2020. Operaatiossa tehtiin ulkosyrjälle kokonaan uusi nivelside jännesiirränäisestä, putsattiin Tibialis Posterior-jännettä ja lisäksi pohkeen yläosaan viillettiin ns. pohkeen vapautus, joka voisi auttaa plantaarifaskiittiin.



Tämä oli kolmas leikkaus samalle nilkalle, joten enää ei passaa ko. jalkaa nyrjäytellä. Tästä johtuen minun juoksut epätasaisilla alustoilla on toistaiseksi juostu.

Toipuminen leikkauksesta on varmaan mennyt paria vastoinkäymistä lukuun ottamatta ihan hyvin, mutta se on ollut kahta edellistä leikkausta pidempi. Ensimmäisen hölkän tein 25.5, jolloin hölköttelin 4,7 kilometriä. Perjantaina 5.6. eli puoli vuotta ennen tavoitteena olevaa Valencian maratonia juoksin matolla ensimmäisen reippaan kokeilun, 2x1000m hurahti 3'55-vauhdilla.

Tästä eteenpäin toipuminen on jatkunut ihan mukavasti, vaikka vieläkään vasen jalka ei ole täysin kivuton, eikä yhtä vahvan tuntuinen kuin oikea. Selvän noston kuntoon toi heinäkuun alun Saariselän reissu, missä juoksin mäkisissä maastoissa ja lisäksi tein joka päivä maastopyörälenkin.



Tavoitteena on kuitenkin edelleen juosta syksyllä yksi maraton, tai vähintään puolikas. Valenciaan on paljon aikaa, mutta uskoisin että se perutaan. Näin ollen ajatuksena on juosta puolikas 26.9. Helsinki Half Marathonilla ja kokonainen Vantaalla 10.10. Ennätyskuntoon en varmastikaan pääse, mutta jos sellaiseen mukavaan iskuun kuitenkin. Jalan ehdoilla pitää tietysti mennä, eikä ole syytä ahnehtia liikaa kilometrejä. Viime viikolla juoksin joka tapauksessa 120 kilometriä ja jalka kesti sen ihan ok, joten riittävästi pystyn jo treenaamaan.

Harjoitusvauhdit ovat toistaiseksi varsin säyseitä. Olisin odottanut jopa nopeampaa kehitystä, mutta jos puolen vuoden aikana saa juostua yhden kolmen viikon jakson, niin kyllähän siinä aika nollasta silloin lähdetään. Eikä 40 ikävuoden lähestyminen varsinaisesti helpota asiaa.

Tässä viime viikko (13 viikkoa Vantaalle).

Ma
Kevyt 10 km
8 km (vähän koordinaatioita ja 6x60m nopeus)

Ti
Semipitkä 20,3 km sis. 9x1km 93% maratonin tavoitevauhdista/1km 80 %

Ke
Kevyt 8 km
Kevyt 9,7 km Mette mukana pyörällä. Eipä sen tarvi enää paljon poljeskella mun juoksuvauhdissa.

To
Kevyt 8,6 km
16 km sis. 3x(4+3+2+1min) vedot, palautus puolet vetoajasta. Vauhdit 3'35->3'06.

Pe
Kevyt 7,5 km mökillä ennen Nurtsin polttareita

La
Kevyt 7,3 km mökillä siskon kanssa

Su
Kevyt 25 km graveljuoksua. Tämä oli pisin lenkki 1.12.2019 jälkeen. Hyvä jaksavuus helteestä huolimatta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti